In de tuin genieten, doen we maar al te graag. Op voorwaarde dat de zon schijnt en het kwik tot ver in de dubbele cijfers reikt, tenminste. Oftewel: in de tuin zijn we vooral ’s zomers te vinden. In de overige seizoenen is het vaak te koud, te nat of te guur. Toch is er een manier om van je tuin het hele jaar door een comfortabele verblijfplaats te maken. Met een veranda.

Een veranda zorgt voor een beschutte, overdekte plek in je tuin, die het tijdens alle weersomstandigheden mogelijk maakt om buiten te zitten. De veranda is daarmee dus een verlengstuk van je woning, een plek waar je buiten kunt doen wat je anders genoodzaakt was binnen te doen. Om van je veranda in ieder seizoen een comfortabele plek te maken, dien je hem op de juiste manier in te richten. Daar geven we je wat tips voor.

Soorten veranda’s

Een veranda kopen vergt oriëntatie. Er zijn namelijk nogal wat soorten veranda’s. Je dient je af te vragen waarvoor je hem wilt gebruiken. Zoek je een veranda om tijdens rustig voorjaarsweer van de eerste lentestralen te kunnen genieten, dan volstaat alleen een overkapping. Wil je er ook in de winter en herfst kunnen vertoeven, dan heeft je veranda wat meer beschutting nodig. Die creëer je met wandelementen, waarvan er ook vele soorten van zijn: open, half open of elementen met shutters die je kunt openen en sluiten.

Veranda’s zijn daarnaast verkrijgbaar in verschillende materialen. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen effect op de uitstraling van je tuin. Een houten veranda staat prachtig in een rustieke, landelijke tuin met een sterke focus op natuurlijke producten. In een strakke, moderne en grafische tuin komt juist een aluminium veranda beter uit.

Inrichting

Heb je eenmaal een mooie veranda, dan dien je hier met enkele meubels en accessoires een geschikt buitenverblijf van te maken. Om in je veranda het hele jaar comfort te waarborgen, is het noodzakelijk om terrasverwarming te installeren. Daarvoor raden we heatpanelen aan: smalle, subtiele terrasverwarmers die je eenvoudig tegen de muur of onder de overkapping bevestigt. Ze vallen nauwelijks op, werken elektrisch en geven geen rode gloed af. Ook een mooie terrashaard kan helpen om het in je veranda warm te houden. Zo’n knisperend vuurtje zorgt ook gelijk voor enorm veel sfeer.

Naast warmte, heb je ook een lekkere zitplek nodig. Daarvoor heb je de keuze uit een enorm aanbod tuinmeubelen. Aangezien de tuinmeubelen in de veranda komen te staan, heb je veel meer keuzevrijheid in design en materiaal. De meubelen hebben immers een stuk minder te verduren van weersinvloeden.